Susu: tak melebihi 5 hari selepas dibuka. Gunakan hidung anda untuk bau elok lagi atau tidak
https://au.lifestyle.yahoo.com/better-homes-gardens/g/30518094/how-long-should-you-keep-food-in-the-fridge/ |
Cheese: ikut use-by date pada peket atau ikut rasa sendiri
Butter: Boleh bertahan dlm peti sejuk 1 hingga 3 bulan atau lebih
Marjerin: Boleh bertahan hingga 5 bulan
Daging dah masak: seminggu
Salamis, cured meat: sebulan dlm peket yg belum dibuka
Daging dlm pek vakum boleh bertahan beberapa minggu lebih dari pek biasa
Condiments (spt sos cili dll): tak lebih dari 6 bln
mayonis dan salad dressings akan rosak selepas 3 bln
Sayur segar: kebanyakkannya seminggu, mungkin juga ada yg lebih lama. Cuma pastikan buang yg dah rosak untuk elak penyakit berkaitan makanan.
Buah segar: Buah beri boleh bertahan beberapa hari saja, tembikai beberapa minggu, epal dan oren boleh bertahan hingga 5 minggu.
Telur: Ikut use-by date. Biasanya boleh bertahan 5 minggu jika belum dimasak dan boleh disimpan dalam peti sejuk atau di luar. Jika dah direbus, boleh bertahan 2-3 hari dlm peti sejuk.
Yogurt: sama dengan susu, boleh bertahan tak lebih 2 minggu selepas dibuka. Atau tengok use-by date juga.
Lebihan makanan: sepatutnya dimakan keesokan harinya atau dalam masa 3 hari selepas dimasak.
https://au.lifestyle.yahoo.com/better-homes-gardens/g/30518094/how-long-should-you-keep-food-in-the-fridge/