Ingredients
1) Ayam (400g)
2) Bawang merah (4 ulas)
3) Bawang besar (1 biji )
4) Halia (1cm)
5) Pes cili (4 sudu)
6) Sos cili (4 sudu)
7) Kacang pis (1 sudu )
8) Serbuk kunyit (secukup rasa)
9) Garam (secukup rasa)
10) Gula (secukup rasa)
11) Minyak untuk menggoreng (secukupnya)
1) Ayam (400g)
2) Bawang merah (4 ulas)
3) Bawang besar (1 biji )
4) Halia (1cm)
5) Pes cili (4 sudu)
6) Sos cili (4 sudu)
7) Kacang pis (1 sudu )
8) Serbuk kunyit (secukup rasa)
9) Garam (secukup rasa)
10) Gula (secukup rasa)
11) Minyak untuk menggoreng (secukupnya)
Directions
Tumbuk bawang putih, serbuk kunyit, dan garam hingga lumat.
Gaulkan kepada ayam dan perap seketika.
Goreng ayam. Biarkan ayam garing.
Dalam kuali berlainan, tumis bawang putih (dicincang halus) hingga wangi, diikuti dengan bawang merah.
Apabila bawang merah layu, masukkan halia (dimayang) dan kacau hingga naik bau.
Masukkan pes cili. Kacau hingga pecah minyak.
Masukkan gula, garam, dan bawang besar yang dipotong bulat. Biar hingga bawang layu.
Masukkan sos cili. Kacau hingga pecah minyak.
Apabila ayam garing, masukkan ke dalam sos dan gaul sebati.
Masukan kacang pis. Gaul� sedikit dan hidang.
diambil dari sini
Tumbuk bawang putih, serbuk kunyit, dan garam hingga lumat.
Gaulkan kepada ayam dan perap seketika.
Goreng ayam. Biarkan ayam garing.
Dalam kuali berlainan, tumis bawang putih (dicincang halus) hingga wangi, diikuti dengan bawang merah.
Apabila bawang merah layu, masukkan halia (dimayang) dan kacau hingga naik bau.
Masukkan pes cili. Kacau hingga pecah minyak.
Masukkan gula, garam, dan bawang besar yang dipotong bulat. Biar hingga bawang layu.
Masukkan sos cili. Kacau hingga pecah minyak.
Apabila ayam garing, masukkan ke dalam sos dan gaul sebati.
Masukan kacang pis. Gaul� sedikit dan hidang.
diambil dari sini