Wednesday, June 25, 2014

Conundrum Siaran Piala Dunia 2014

1. Piala Dunia 2014 di Brazil ini menyaksikan monopoli Astro dalam industri penyiaran negara

2. Untuk mendapatkan pass untuk tonton semua perlawanan live perlu bayar RM100. Dan boleh juga beli satu perlawanan live dengan harga RM6, jadi lagi mahal jika beli satu-satu perlawanan
RM6 X 64 perlawanan = RM 384

3. Hanya perlawanan tertentu sahaja yang percuma untuk ditonton di TV1 dan Astro Arena 801. Setakat ini, mana-man perlawanan yang disiar secara live di 801, ada juga siaran live di RTM TV1.

4. Seingat saya dalam Piala Dunia sebelum ini, stesen-stesen Media Prima (TV3, NTV7, TV8, TV9), stesen RTM TV1 dan TV2 ada menyiarkan Piala Dunia secara live. Stesen-stesen ini seperti bekerjasama, sebagai contoh, jika suatu perlawanan tiada live di TV1, akan ada live perlawanan tersebut di TV3. Tapi sekarang tak macam itu, tiada live di Astro Arena bermakna tiada live juga di TV1. Satu perlawanan live dalam satu hari secara percuma di TV1 dan 801 belum tentu ada atau mungkin ada satu je perlawanan live dalam sehari.

5. Hypp TV Unifi pula tak payah cakap la, memang tiada langsung berita tentang Piala Dunia walaupon ada 2 channel astro supersport di situ. Cuba tanya 100 pengguna Unifi secara rawak adakah mereka tonton Hypp TV sekurang-kurangnya sekali seminggu, mungkin kurang 50 orang akan jawab ya. Saya sendiri dah berbulan-bulan tak on Hypp TV itu. Patutnya buat opsyen Unifi tanpa Hyyp TV dengan kadar bayaran yang lebih rendah kan?

6. Ini seperti Astro sedang monopoli dan membuli penonton. Mungkin ini salah FIFA yang menaikkan bayaran hak penyiaran sehingga Astro sahaja yang mampu. Mungkin ini juga salah kita kerana suka sangat tengok bola. Atau ini mungkin salah kerajaan yang membiarkan monopoli ini berlaku.

7. Antara inisiatif yang boleh dilakukan untuk pecah monopoli Astro:
a) RTM, Media Prima dan TM Hypp TV kongsi duit dan beli hak penyiaran dan setiap stesen siarkan perlawanan live secara bergilir-gilir
b) Kerajaan (mungkin melalui Kementerian Penerangan atau KBS) mengarahkan Astro dan stesen-stesen TV lain kongsi duit dan beli hak penyiaran dan siarkan perlawan-perlawanan secara live dan bergilir-gilir.
Mugkin ada alternatif lain yang tidak saya terfikirkan.

8. Tak bekerjasama untuk kepentingan rakyat dalam hal bola ini tidak mengapa la lagi. Tidak bekerjasama dalam hal yang lebih besar seperti isu air jangan la ye.

9. Tetapi selepas membaca artikel di utusan seperti di bawah, saya rasa badan induk FIFA lah penyebab utama kepada masalah ini dan kenaikan kos untuk mendapatkan hak penyiaran ini. Sebahagian perlawanan pun dah kena bayar RM 20 juta.

10. Adakah semua rakyat di negara-negara yang bertanding seperti Nigeria, Ivory Coast dapat menonton Piala Dunia ini secara percuma atau FIFA lebih pentingkan usaha untuk penuhkan poket mereka sendiri je?

WAllahua'lam.

Petikan artikel dari Utusan:

"PUTRAJAYA - Rakyat perlu bersedia menerima hakikat bahawa mereka mungkin tidak akan berpeluang menonton kejohanan bola sepak Piala Dunia secara percuma pada masa hadapan.
Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (gambar) berkata, ini kerana kos mendapatkan hak siaran eksklusif kejohanan tersebut meningkat setiap kali penganjurannya, selaras dengan perubahan kecanggihan teknologi produksi yang digunakan.
Beliau berkata, pada tahun ini sahaja, Radio Televisyen Malaysia (RTM) telah membelanjakan RM20 juta untuk mendapatkan hak penyiaran Piala Dunia 2014.
"Saya menjangkakan kos mendapatkan hak penyiaran pasti akan terus meningkat, mungkin kepada RM40 juta hingga RM50 juta pada masa akan datang," katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan majlis pra pelancaran sambutan Kemerdekaan ke57 di sini semalam.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai rungutan rakyat berhubung ketidakseragaman penyiaran perlawanan di beberapa saluran televisyen.
Pada masa sama, Ahmad Shabery berkata, semua pihak perlu menerima hakikat bahawa keputusan berhubung penyiaran semua perlawanan Piala Dunia bergantung kepada Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).
"Kita kena faham sukan sudah menjadi mahal kerana ini merupakan sebuah industri besar, dulu kita anggap sukan untuk dapatkan pingat dan menjaga kesihatan sahaja.
"Oleh itu, industri besar ini perlu dilindungi oleh pihak yang mengasaskannya, dalam konteks ini ialah FIFA," katanya.
Mengulas lanjut, beliau berkata, bukan semua negara menyediakan siaran perlawanan Piala Dunia secara percuma kepada rakyat masing-masing.
Beliau memberi contoh Singapura dan Britain yang menetapkan penduduk negara berkenaan perlu membuat pembayaran untuk menonton perlawanan kejohanan tersebut.
"Paling banyak pun mereka hanya boleh melihat sedikit sedutan-sedutan perlawanan sahaja, tetapi di Malaysia masih beruntung kerana dapat lihat sebahagian secara percuma melalui RTM," katanya."


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Sukan/20140625/su_01/Tiada-lagi-siaran-percuma-Piala-Dunia---Shabery#ixzz35l88gKxQ
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Saturday, June 14, 2014

Stadium-stadium FIFA World Cup 2014 Brazil

Arena Amazonia, Manaus

  • Year constructed2013
  • Overall capacity39118
Arena Amazonia, Manaus

Arena da Baixada, Curitiba

  • Year constructed1914
  • Overall capacity38533
Arena da Baixada, Curitiba

Arena de Sao Paulo, Sao Paulo

  • Year constructed2014
  • Overall capacity61606
Arena de Sao Paulo, Sao Paulo

Arena Fonte Nova, Salvador

  • Year constructed1951
  • Overall capacity51708
Arena Fonte Nova, Salvador

Arena Pantanal, Cuiaba

  • Year constructed2014
  • Overall capacity39859
Arena Pantanal, Cuiaba

Arena Pernambuco, Recife

  • Year constructed2014
  • Overall capacity42583
Arena Pernambuco, Recife

Estadio Beira-Rio, Porto Alegre

  • Year constructed1969
  • Overall capacity42991
Estadio Beira-Rio, Porto Alegre

Estadio Castelao, Fortaleza

  • Year constructed1973
  • Overall capacity60348
Estadio Castelao, Fortaleza

Estadio das Dunas, Natal

  • Year constructed1972
  • Overall capacity38958
Estadio das Dunas, Natal

Estadio Mineirao, Belo Horizonte

  • Year constructed1965
  • Overall capacity58259
Estadio Mineirao, Belo Horizonte

Estadio Nacional de Brasilia, Brasilia

  • Year constructed2012
  • Overall capacity69432
Estadio Nacional de Brasilia, Brasilia

Estadio Do Maracana, Rio de Janeiro

  • Year constructed1950
  • Overall capacity74689
Estadio Do Maracana, Rio de Janeiro

Tuesday, May 13, 2014

Senarai Skuad Piala Dunia 2014



Skuad yang muda dan terkejut Michael Carrick hanya reserve. Biasenye England paling jauh akan mara ke suku akhir.



belgium

View image on Twitter

spain

Bonus: BUS SLOGANS FOR 2014 WORLD CUP



Algeria: Desert Warriors In Brazil
Argentina: Not just a team, we are a country
Australia: Socceroos: Hopping Our Way Into History!
Belgium: Expect The Impossible!
Bosnia and Herzegovina: Dragons In Heart, Dragons On The Field!
Brazil: Brace Yourselves! The 6th Is Coming!
Cameroon: A lion remains a Lion
Chile: Go Chile
Colombia: Here travels a nation, not just a team!
Costa Rica: My passion is football, my strength is my people, my pride is Costa Rica.
Côte d'Ivoire: Elephants charging towards Brazil!
Croatia: With Fire In Our Hearts, For Croatia All As One!
Ecuador: One Commitment, One Passion, Only One Heart, This Is For You Ecuador!
England: The Dream Of One Team, The Heartbeat Of Millions!!
France: Impossible Is Not A French Word
Germany: One Nation, One Team, One Dream!
Ghana: Black Stars: Here To Illuminate Brazil
Greece: 'Heroes Play Like Greeks'
Honduras: We are one country, one nation, five stars on the heart
Iran: Honour Of Persia
Italy: Let’s paint the FIFA World Cup dream blue
Japan: Samurai, The Time Has Come To Fight!
Korea Republic: Enjoy it, Reds!
Mexico: Always united, Always aztecas
Netherlands: Real Men Wear Orange
Nigeria: Only Together We Can Win
Portugal: The past is history. The future is victory.
Russia: No one can catch us
Spain: Inside our hearts, the passion of a champion
Switzerland: End Station: 13.07.2014 Maracana! Final Stop: 07-13-14 Maracana!
Uruguay: Three million dreams … Let’s go Uruguay
USA: United By Team, Driven By Passion

http://www.goal.com/en-gb/news/3841/world-cup-2014/2014/05/12/4812544/wilshere-oxlade-chamberlain-in-as-hodgson-names-youthful-england-?ICID=HP_BN_1
https://uk.eurosport.yahoo.com/news/world-cup-torres-mata-included-spains-30-man-110044348--sow.html
https://au.sports.yahoo.com/football/news/article/-/23475551/new-socceroos-slogan-slammed/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...