Sunday, August 31, 2014

Ragu-Ragu 'Keluar Angin' Ketika Solat

Pernahkah anda mengalami rasa ingin terkentut hilang secara tiba-tiba dan tidak dipastikan sama ada angin tersebut sudah keluar atau tidak? Entri ini boleh membantu anda yang ragu-ragu untuk memastikan solat sah dan adakah benar terkentut.

Seringkali ragu-ragu mendatangkan kesulitan kerana ia terikat pada keadaan sah atau tidak sesuatu ibadah khususnya solat. Rasulullah s.a.w bersabda, “Jika salah seorang di antara kalian merasai sesuatu di perutnya, lalu ia ragu-ragu apakah keluar sesuatu ataukah tidak, maka janganlah ia keluar dari masjid hingga ia mendengar suara atau menghidu bau." (Riwayar Muslim no.362).

Melalui hadis ini dapat diambil satu kaedah fiqh yang mengatakan “Keyakinan tidak akan hilang dengan raguragu”, iaitu ragu-ragu tidak sekali-kali akan wujud dalam suatu keyakinan. Dalam erti kata lain, kita yang berwuduk akan kekal berwuduk sehinggalah kita benar-benar yakin berlaku hadas dan sekiranya kita berhadas maka kita akan kekal berhadas sehingga berwuduk kembali.

Dalam hadis lain, Baginda s.a.w bersabda “Janganlah berpaling hingga dia mendengar suara atau mendapati bau.”(Riwayat Bukhari no. 177 dan Muslim no. 361). Maka bagi kita yang ragu-ragu tentang hadas, tidak harus untuk kita berwuduk bahkan kita perlu tetap meneruskan solat. Namun, jika telah yakin berlakunya hadas samada dengan mendengar atau menghidu bau maka hendaklah kita berwuduk.

WAllahua'lam

Wednesday, August 27, 2014

Koleksi Iklan Merdeka 2014

Malaysia Merdeka

Digi


Maxis


Petronas


MAS


http://www.malaysiamerdeka.gov.my/v2/

Sunday, August 24, 2014

Things Arsenal Could Do To Seriously Challenge for Title This Season

1. Buy one more decent Centre Back and one more Right Back
Sagna dan Vermaelen dah dijual dan kalau tak silap Jenkinson on-loan. Jadi 3 orang defenders pergi dan Wenger ganti dengan seorang je defender (Calum Chambers)?

Perkara sama berlaku kepada Man Utd kan. Jual Ferdinand, Vidic, Evra dan tidak beli pengganti, main pon dengan 3 defenders je. Bila dah kalah baru la nak beli seorang defender (Rojo).   

Suggested CB to buy: Matt Hummels/ Daniel Agger 
Suggested RB to buy: Micah Richards/ Seamus Coleman
Sepatutnya Wenger bila nak jual Sagna, swap la dengan Richards. Sekarang Man City dah ada 3 RB, Sagna, Richards & Zabaleta. Dan Arsenal seorang je RB (Debuchy), buatnya Debuchy injured, nak letak sape?


 2. Dan macam biasa, letak 2 decent pemain untuk setiap posisi, in case seorang injured, seorang lagi boleh main. Jika dua-dua injured, letak la pemain reserves atau young player yang berbakat dan berkebolehan.

Lain-lain posisi nampak ok dan cukup pemain.

WAllahua'lam.

Cadangan Arsenal 1st team:

Kapten - Mertesacker




Cadangan Arsenal 2nd Team:

Kapten - Diaby



http://startingeleven.co.uk/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...