Thursday, January 14, 2016

Berapa Lama Makanan Boleh Disimpan Dalam Peti Sejuk



Susu: tak melebihi 5 hari selepas dibuka. Gunakan hidung anda untuk bau elok lagi atau tidak


https://au.lifestyle.yahoo.com/better-homes-gardens/g/30518094/how-long-should-you-keep-food-in-the-fridge/


Cheese: ikut use-by date pada peket atau ikut rasa sendiri



Butter: Boleh bertahan dlm peti sejuk 1 hingga 3 bulan atau lebih
Marjerin: Boleh bertahan hingga 5 bulan





Daging dah masak: seminggu
Salamis, cured meat: sebulan dlm peket yg belum dibuka
Daging dlm pek vakum boleh bertahan beberapa minggu lebih dari pek biasa




Condiments (spt sos cili dll): tak lebih dari 6 bln
mayonis dan salad dressings akan rosak selepas 3 bln




Sayur segar: kebanyakkannya seminggu, mungkin juga ada yg lebih lama. Cuma pastikan buang yg dah rosak untuk elak penyakit berkaitan makanan.





Buah segar: Buah beri boleh bertahan beberapa hari saja, tembikai beberapa minggu, epal dan oren boleh bertahan hingga 5 minggu.





Telur: Ikut use-by date. Biasanya boleh bertahan 5 minggu jika belum dimasak dan boleh disimpan dalam peti sejuk atau di luar. Jika dah direbus, boleh bertahan 2-3 hari dlm peti sejuk.





Yogurt: sama dengan susu, boleh bertahan tak lebih 2 minggu selepas dibuka. Atau tengok use-by date juga.




Lebihan makanan: sepatutnya dimakan keesokan harinya atau dalam masa 3 hari selepas dimasak.



https://au.lifestyle.yahoo.com/better-homes-gardens/g/30518094/how-long-should-you-keep-food-in-the-fridge/

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...