Tuesday, October 2, 2012

Puding Mangga Dan Strawberi - Chef Anuar Deraman



    Bahan-bahan Kek Gulung Strawberi:

  • 3 biji Telur
  • 2 biji Kuning telur
  • 100gm Gula kastor
  • 100gm Tepung gandum
  • 1 sudu besar Ovalette
  • 1 sudu besar Susu tepung
  • 50gm Mentega cair
  • 200gm Jem strawberi

    Cara-cara penyediaan:

  • 1. Pukul kesemua bahan-bahan kecuali mentega cair sehingga gebu dan pekat dengan kelajuan tinggi.
  • 2. Perlahankan putaran dan masukkan mentega cair. Kacau rata.
  • 3. Masukkan adunan ke dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas kalis minyak.
  • 4. Bakar hingga masak dengan suhu 190Âșc selama 10 minit dan sejukkan. Sapukan jem strawberi ke atas permukaan kek dan gulung.

    Bahan-bahan Isian Mangga Dan Strawberi:

  • 250 mlsusu segar
  • 120gm gula kastor
  • 50gm telur
  • 50gm kuning telur
  • 35gm tepung kastad
  • 50ml susu segar
  • 10gm serbuk gelatin halal
  • 450gm krim putar (whipping cream)
  • 30ml air
  • 1/2 biji buah mangga (di blend dan diambil jusnya)
  • 6 biji buah strawberi (di blend dan diambil jusnya)

    Cara-cara penyediaan:

  • 1. Larutkan gelatin dengan 30 ml air dan biarkan seketika.
  • 2. Didihkan 250ml susu segar dengan gula kastor, perlahankan api.
  • 3. Di dalam bekas yang berasingan, campurkan telur, kuning telur, tepung kastad dengan 50 ml susu segar dan kacau.
  • 4. Tuangkan ke dalam adunan susu tadi, kacau hingga pekat dan mendidih. Matikan api.
  • 5. Larutkan gelatin dengan air dan biarkan selama 2 minit. (nota: larutan gelatin akan menjadi keras). Cairkan semula dengan teknik double boiler sebelum dimasukkan ke dalam adunan di atas.
  • 6. Biarkan adunan suam sedikit sebelum dicampurkan dengan krim putar. Kacau rata.
  • 7. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan jus mangga dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan jus strawberi.

    Penyudah:

  • 1. Potong nipis kek gulung dan susun dalam acuan separa bulat.
  • 2. Masukkan adunan puding berperisa mangga memenuhi separuh acuan. Keraskan seketika di dalam peti beku.
  • 3. Masukkan adunan puding berperisa strawberi sehingga memenuhi acuan dan tutup dengan lapsan kek gulung. Keraskan lagi di dalam peti beku.

    Bahan-bahan untuk Hiasan A:

  • 300 gm coklat masakan (coklat gelap)
  • 300 gm coklat putih
  • 2 biji buah kiwi
  • 5 biji buah strawberi

    Cara-cara penyediaan:

  • 1. Cairkan chocolate putih dan gelap, curahkan diatas kertas kalis minyak, ratakan dan gunakan kreativiti untuk jadikan chocolate beraneka corak.
  • 2. Biarkan keras seketika.

    Bahan-bahan untuk Hiasan B: Krim Putar (whip topping)

  • 300 gm krim putar

    Cara-cara penyediaan:

  • Putarkan hingga kental

    Bahan-bahan untuk Hiasan C: Aprikot Gelfix

  • 300 gm aprikot gelfix
  • 250 ml air

    Cara-cara penyediaan:

  • 1. Campurkan air dan gelfix dalam periuk dan didihkan sambil dikacau.

    Bahan-bahan untuk Hiasan D: Kraf Gula

  • 120ml air
  • 300gm gula kastor
  • 50ml minyak
  • Berus

    Cara-cara penyediaan:

  • 1. Didihkan gula dengan air hingga perang dan curahkan ke atas dulang pembakar yang telah dilengser dengan minyak.
  • 2. Biarkan keras seketika sebelum dibentuk.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...