Puding Mangga Dan Strawberi - Chef Anuar Deraman
Bahan-bahan Kek Gulung Strawberi:
- 3 biji Telur
- 2 biji Kuning telur
- 100gm Gula kastor
- 100gm Tepung gandum
- 1 sudu besar Ovalette
- 1 sudu besar Susu tepung
- 50gm Mentega cair
- 200gm Jem strawberi
Cara-cara penyediaan:
- 1. Pukul kesemua bahan-bahan kecuali mentega cair sehingga gebu dan pekat dengan kelajuan tinggi.
- 2. Perlahankan putaran dan masukkan mentega cair. Kacau rata.
- 3. Masukkan adunan ke dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas kalis minyak.
- 4. Bakar hingga masak dengan suhu 190Âșc selama 10 minit dan sejukkan. Sapukan jem strawberi ke atas permukaan kek dan gulung.
Bahan-bahan Isian Mangga Dan Strawberi:
- 250 mlsusu segar
- 120gm gula kastor
- 50gm telur
- 50gm kuning telur
- 35gm tepung kastad
- 50ml susu segar
- 10gm serbuk gelatin halal
- 450gm krim putar (whipping cream)
- 30ml air
- 1/2 biji buah mangga (di blend dan diambil jusnya)
- 6 biji buah strawberi (di blend dan diambil jusnya)
Cara-cara penyediaan:
- 1. Larutkan gelatin dengan 30 ml air dan biarkan seketika.
- 2. Didihkan 250ml susu segar dengan gula kastor, perlahankan api.
- 3. Di dalam bekas yang berasingan, campurkan telur, kuning telur, tepung kastad dengan 50 ml susu segar dan kacau.
- 4. Tuangkan ke dalam adunan susu tadi, kacau hingga pekat dan mendidih. Matikan api.
- 5. Larutkan gelatin dengan air dan biarkan selama 2 minit. (nota: larutan gelatin akan menjadi keras). Cairkan semula dengan teknik double boiler sebelum dimasukkan ke dalam adunan di atas.
- 6. Biarkan adunan suam sedikit sebelum dicampurkan dengan krim putar. Kacau rata.
- 7. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan jus mangga dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan jus strawberi.
Penyudah:
- 1. Potong nipis kek gulung dan susun dalam acuan separa bulat.
- 2. Masukkan adunan puding berperisa mangga memenuhi separuh acuan. Keraskan seketika di dalam peti beku.
- 3. Masukkan adunan puding berperisa strawberi sehingga memenuhi acuan dan tutup dengan lapsan kek gulung. Keraskan lagi di dalam peti beku.
Bahan-bahan untuk Hiasan A:
- 300 gm coklat masakan (coklat gelap)
- 300 gm coklat putih
- 2 biji buah kiwi
- 5 biji buah strawberi
Cara-cara penyediaan:
- 1. Cairkan chocolate putih dan gelap, curahkan diatas kertas kalis minyak, ratakan dan gunakan kreativiti untuk jadikan chocolate beraneka corak.
- 2. Biarkan keras seketika.
Bahan-bahan untuk Hiasan B: Krim Putar (whip topping)
- 300 gm krim putar
Cara-cara penyediaan:
- Putarkan hingga kental
Bahan-bahan untuk Hiasan C: Aprikot Gelfix
- 300 gm aprikot gelfix
- 250 ml air
Cara-cara penyediaan:
- 1. Campurkan air dan gelfix dalam periuk dan didihkan sambil dikacau.
Bahan-bahan untuk Hiasan D: Kraf Gula
- 120ml air
- 300gm gula kastor
- 50ml minyak
- Berus
Cara-cara penyediaan:
- 1. Didihkan gula dengan air hingga perang dan curahkan ke atas dulang pembakar yang telah dilengser dengan minyak.
- 2. Biarkan keras seketika sebelum dibentuk.
No comments:
Post a Comment