Friday, September 2, 2011

special resepi

hah, disebabkan hari ni dh raya ke-3 tpi ak masih lgi x dpt mkn mknn raya kt brisbane ni, gua mintak la resepi dri mak gua, insyaAllah nk msk hri ahad ni.

RESIPI AYAM MASAK MERAH

BAHAN-BAHAN :
- of coz aym
- utk blend *cili kering (dipotong dan direbus) , bawang besar 2 biji (kalo utk aym sekor) , bwg putih 2 buku besar , halia 1 inci , buah keras 7 biji (kalo ada , kalo tkde pun tkpe)* p/s : cili kering yg dh direbus tadi dibasuh dan di blend brsame bhan2 yg diats shingga lumat . mase blend kalo nk lumat n halus , bubuh minyak masak sdikit okeyy .


CARA MASAK :
- Tumis kulit kayu manis 1 batang brsame bunga lawang satu then , msokkn cili yg tlh di blend brsame bhn2 laen tadi . kacau shingga sebati dan mesra kmudian msokkn sos cili brsame sos tomato anggaran 1 sudu besar . tumis shingga cili msak kmudian msokkn air ikut abg punye rase lha nk pekat ke nk cair sikit(ikut kesesuaian) then msokkn bwang besar yg tlah dipotong bulat. msokkan gula dan garam secukup rase and lastly msokkn aym yg tlah digoreng (goreng aym jgn trlalu garing , sparuh msak shj).


letak dlm pinggan dan hias secantek AKU . hahah ! 



RESIPI KUAH KACANG


BAHAN : sama dengan bhn blend aym msak merah cume tmbhkan blend lengkuas , serai , udang kering (sume di blend sekali tauu ) . kacang tanah digoreng kmudian di blend dgn air byk sikit pastu abg tekan blend sekali dan skejap shj supaya jgn halus sgd .


CARA MASAK :
- tumis bhn2 yg tlah di blend tadi kcuali kcang jgn msok dulu , tumis bhn blend shingga naik bauu bru lha msokkn kcang tanah tadi dan msak shingga pecah minyak . utk jadikan kuah kcang tu lebih sodap , tmbahkan gula merah byk sikit smpay msakan brwarne hitam kemerahan .



letak dlm mngkuk secomel AKUU ! HAHA . 



RESIPI RENDANG DAGING LIMAU PURUT .


BAHAN : utk menumis sama dengan kuah kacang dan aym masak merah . cume utk msak rndang ni jgn msokkan udang kering . serai n lengkuas lebihkan sikit okeyy . serai anggaran 10 btang . limau purut dlm 10 keping , asam jawa , kerisik .


CARA MASAK :
daging yg tlah dipotong , dibasuh bersih (bsuh tu smbil bace selawat) msokkn dlm kuali or priuk . bhn2 yg di blend tadi msokkn dgn daging tadi . msokkan santan(anggaran 2 kilo utk 1 kilo dging) dan rebus lah dging tadi brsame sntan shingga lmbut . petua utk lmbutkan dging : msokkn sudu ke dlm rebusan dging tadi, apabila dging hmpir lmbut msokkan kerisik dan daun limau purut. masak lagi shingga pecah minyak . sekiranya dging lmbt empuk , tmbahkan la air shingga dging jadi lmbut . msokkn gram dan gula scukup rasa .


abesshhhh ! heheh . dari CHEF HAMIMAH AHMAD A.K.A UMI . HEE



credit kt adik ak gk sbb dya yg tuliskn and send these recipes to me

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...